matpek's property ©
MATPEK'S PROPERTY © ~ 2010 COPYRIGHT RESERVED ~ LAYOUT EDITED BY MATPEK

Monday, January 31, 2011

Tahun 2011 Tahun Berkat. Terima Kasih Kerajaan Malaysia Kerana Menaikkan Lagi Harga Minyak RON 97


Harga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen berkuatkuasa tengah malam ini menurut seorang sumber kerajaan.Dengan kenaikan itu, harga petrol RON97 akan meningkat menjadi RM2.50 seliter (RM2.40 sebelumnya).Ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol RON97. 

Semenjak tahun lalu, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.50 pada 4 Januari tahun ini. Harga bagi petrol RON97 yang banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapung mengikut pasaran minyak dunia semasa. Sumber (Malaysiakini)

Tepat jam 00:00:00 tengah malam ini bersamaan dengan 1hb. Februari, 2011 kita akan meraikan kemenangan UMNgOk/Barang Naik di Tenang... Hadiah ini akan dinikmati oleh seluruh Rakyat Negara Malaysia... Tahniah buat pengundi Dun Tenang sempena berita ketenangan ini..Yahooooooo.... Terima kasih kerajaan Malaysia.. Kadar tol tak jadi naik untuk 5 tahun tapi minyak pulak kasi naik..Prihatin la konon..sama saja la wes..mind spinning tu semua..

Lagi tak leh blah bila RON 97 banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi..Wallaweh.. bagitau budak sekolah boleh la der.. Rakyat masih ingat lagi la diorang isi minyak ape 5 tahun lepas..sembang je lebih.. Tak tengok ke ape yang dah jadi kat Tunisia dan Mesir sekarang ni. Negara huru hara sebab pemerintah cilok duit rakyat. Isu itu projek ini banyak yang bocor. Isu FLOM yang latest tak yah cakap la. Berapa juta tu semua. Nampak sangat duit dah takda. Hutang kerajaan makin lama makin banyak setiap tahun. Pelabur pun ramai nak blah dari Malaysia. 

Emo la weh kalau cam ni.. semua benda nak naik sokmo...argghhhhh!!! Come on young generation. Ubah sekarang selamatkan Malaysia. 


Tuesday, January 25, 2011

Banduan Dari Penjara

Lagu Prisoner Of Love ni best kan..hahaha Dinyanyikan oleh Utada Hikaru. Lagu ni pernah jadi OST drama Last Friends...sedih kot drama ni.. Tak pernah dengar pon lagu ni before someone introduce it..tapi lama2 dengar cam menarik jek..btw chillax guys Gua tahu semua orang tengah happy sekarang kan2  :-) kahkahkah


Sunday, January 23, 2011

Happy Warriors: The Official Kelantan FA Jersey For 2011 Season

Dengan rasminya Syarikat Prabayar Happy-Digi telah menjadi penaja utama sekali gus mendapat hak sebagai title sponsor di jersi baru skuad The Red Warriors musim 2011. Di depan jersi terbaru ini akan tercatat logo 'Happy Warriors'. Happy muncul sebagai penaja terbesar dengan jumlah penajaan mencecah jutaan ringgit walaupun jumlah tepat tidak diumum. Antara penaja lain yang terlibat dalam Skuad Kelantan 2011 ialah UMBRO selaku penaja barangan sukan, Sinar Harian, Alhamra, Al Jabbar dan Yusmira. 

HAPPY ini sebenarnya samalah dengan DIGI. Bila berada di Kelantan dan Terengganu ia akan dikenali dengan nama HAPPY tapi bila lu dah keluar ini area ia akan tukar balik jadi DIGI macam biasa. Nak tahu lebih lanjut ushar kat website HAPPY dan facebook HAPPY Prepaid. Sekarang ni pun ada promosi untuk pengguna internet prabayar HAPPY di Kota Bharu kat sini. Jadi ura ura KAFA nak keluarkan Mobile Phone TRW dan Simkad TRW (rujuk di sini) boleh dianggap satu usaha yang bakal tercapai dengan penglibatan bersama syarikat Happy ini.

Home Jersi Kelantan

Away Jersi Kelantan

Gambar belakang jersi TRW 2011

Penaja di belakang jersi: Yusmira, Al Jabbar, Al Hamra, Sinar Harian

Tan Sri Annuar Musa selaku Presiden KAFA dan Timbalan Presiden FAM

Barisan pemain The Red Warriors

Nicholas Chan bakat baru yang pernah berlatih di Cardiff City dan West Ham United

 
New Happy Warriors yang baru berusia 19 tahun

Apek happy nampak nya.

Credits to KelantanFA

p/s: Banyak sungguh penaja musim ni. Biasa la tu buat bisnes dengan bola sepak kan. Pengurusan kena pandai cari duit sendiri, baru pasukan boleh naik. Dengan hasil duit tu boleh guna untuk pembangunan bola sepak akar umbi. Klinik bola sepak lepas ni boleh dipertingkatkan bagi mencari bakat bakat muda yang baru. 

Pada masa yang sama ini boleh memasyarakatkan sukan bola sepak di negara kita di samping kebangkitan ultras masing2. Okay, jersi The Red Warriors pun dah happy, harap2 pihak pengurusan, penaja, jurulatih dan penyokong semuanya happy. Jadi main kat atas padang pun kena happy la jugak. Keputusan nanti pun mesti mau happy la ye..


Wednesday, January 19, 2011

Kenapa Kucing Selalu Datang Dekat?

Sebut pasal makan mesti semua orang suka kan. Tapi kadang2 bila sebut pasal makan mesti ada juga yang tak suka. Bagi gua sendiri gua memang tak suka bila masa makan ada sesuatu yang mengganggu terutama sekali bila makan kat kedai.

Bila cakap pasal makan ni, hampir semua deria kita seperti mata, lidah, hidung, sentuhan dan otak tengah memberi tumpuan terhadap hidangan di atas meja. Bayangkan bila tengah syok menyuapkan sesuatu ke dalam mulut, tetiba rasa macam ada makhluk lain di sebelah.

Gua memang pantang bila makan kat kedai, ada kucing datang lepak kat kaki. Fuuuhh..Potong stim betul laa. Mood nak makan terus jadi kacau  bilau. Dah la tengah syok makan di tambah pula tengah kebulur kan, boleh pulak dia parking kat sebelah. Iyalah, terus terang gua cakap yang gua ni memang bukan manusia yang mesra alam terhadap kucing.



Tapi sebenci benci gua terhadap kucing pun takda la sekejam sampai nak sepak, bunuh, dan buat sup kucing ni macam kat sini. Gua masih ada iman beb. Gua tahu dia lapar. Bagi la sikit makanan. Walaupun gua memang ada tabiat benci bila masa makan ada kucing kat sebelah, tak semestinya gua ni boleh dianggap secara total sebagai 'penakut' akan kucing. haha ayat cover..

Terbukti bila gua dekat dengan kucing dalam 'keadaan sedar' contohnya diuji dengan membelai dan memegang kucing gua takda masalah pon.  Siap boleh men cium cium lagi. Ini tipu okay. Yang menggugat kejantanan gua ni bila dalam 'kedaaan separa sedar'. Maknanya otak gua tengah fokus dengan benda lain tetiba dia muncul. Lagi psycho bila gua pandang dia, dia pandang gua balik. Lomah semangat den..Lagi sakit hati bila dia duk berkeliaran kat kaki dan main pusing2 bawah meja. Demm..Bikin panas betull..!!



Peristiwa ini bukan sekali dua berlaku daam hidup gua. Banyak kali. Tak kisah la di Kelantan, Selangor mahupun di mana mana. Sama saja. Ia juga tidak mengambil kira sama ada gua makan sorang2 ataupun berjamaah. Si kucing tetap sukakan gua. Siapa yang jumpa kucing masa gua tengah makan ni tolong la ek, halaukan untuk gua. 

Menurut pakar komputer fakulti farmasi selaku osmate gua si Shafiq ni, dia pernah mengutarakan teori bahawa kucing akan datang dekat bila seseorang itu tidak suka @ takut akan kucing. Gua memang sokong je sebab ternyata teori ini memang terbukti tepat berlaku pada diri gua. Tapi tak tahulah teori ini valid atau tidak bagi orang lain.

Jadi, siapa2 budak farmasi part 6 yang masih takda tajuk research lu orang leh kaji sal benda ni...hahaha poyos di situ. Sejauh manakah kebenaran teori ni, atau ia sekadar kebetulan saja. Kalau la betul kan, agak2 sebab apa kucing ni datang dekat. Sebab dia lapar tu salah satu atau haiwan kucing ni memang dikurniakan sixth sense oleh Allah untuk tahu seseorang yang tak suka kat dia. 

Tapi seyesli gua memang tak suka bila makan ada kucing kat sebelah. Senang cerita, i'm halfly ailurophobia person - the fear of cats. Tak kronik pun. 50% jek..huahua


p/s: tak puas hati kucing mana la g berak depan rumah. yang lagi menyirap bila ada sekali tuh dia selamba je kencing depan2 kitorang.. berani betul ek lu berak kencing kat rumah gua. nanti gua berak, kencing kat rumah lu pulak..hahaha

p/s/s: Jurnal tak habis baca lagi. Pening nak buat proposal research lagi. 



Monday, January 17, 2011

KAFA Bakal Memperkenalkan Simkad Dan Phone The Red Warriors

KAFA bakal mengorak selangkah lagi dengan memperkenalkan handphone dan simkad berjenama “the red warriors”. Perkara ini diumumkan sendiri oleh Tan Sri Annuar Musa di laman facebooknya.


Beliau juga berkata akan menjadikan musim ini penuh dengan tarikan bola sepak, majukan bola sepak kelantan, dan  merakyatkan bola sepak kelantan dimana semua bersatu dan meneraju persada bola sepak malaysia.Tan Sri Annuar Musa akan mengumumkan tentang handphone dan simkad jenama The Red Warriors ini pada 23hb Januari 2011

p/s: Idea bagus dari KAFA  dan Tan Sri Annuar Musa. Sambutan tak tahu la macam mana nanti. Jarang sekali persatuan bola buat ni. Lagi lagi di Malaysia. Agak agak Dr Rozmey tak tercabar ke? haha Sape2 nanti kasi tau DDR ek...kot2 dia nak buat jugak ke..DrPhone.. ooppsss kalah Iphone...wakakaka


Sunday, January 16, 2011

Jersi Bola Sepak Malaysia: Yang Mana Lagi Laku

Dah lama dah peram entri ni hari ni baru terasa nak publish. Okay berlandaskan fenomena peningkatan skuad bola sepak negara kita baru baru ini dalam kejohaan Piala Suzuki AFF 2010 yang akhirnya Malaysia muncul juara, gua berpendapat bahawa penjualan jersi juga meningkat. Itu budak sekolah pun tahu kan. Tapi yang menjadi persoalan gua ialah jersi yang mana yang menjadi pilihan.

Jersi Kuning Atau Biru 




Base on the match result in  AFF Suzuki Cup, skuad Hariamau Malaya mengharungi 7 perlawanan. 

Perlawanan Kumpulan A
Malaysia vs Indonesia     1-5 Kalah     Jersi kuning
Malaysia vs Thailand     0-0 Seri     Jersi biru
Malaysia vs Laos     5-1 Menang     Jersi biru

Peringkat Separuh Akhir 
Malaysia vs Vietnam     2-0 Menang     Jersi biru (home)
Vietnam vs Malaysia     0-0 Seri     Jersi kuning (away)

Peringkat Akhir
Malaysia vs Indonesia     3-0 Menang     Jersi biru (home)
Indonesia vs Malaysia     2-1 Kalah     Jersi biru (away)


Jersi kuning = Kalah 1  Seri 1
Jersi biru = Menang 3 Seri 1 Kalah 1


[Ramalan]
Jadi ramalan gua ialah lebih ramai orang akan membeli jersi biru berbanding jersi kuning. Gua anggap la kan jersi biru yang dipakai waktu kejohanan ini lebih membawakan tuah kemenangan. Ini teori gua yang menyokong pembelian jersi. Bab player dan team mana lawan gua malas nak sentuh. Mungkin akan berkait tapi itu cerita lain. Cerita ni cerita jersi. Lagi satu sebab apa gua prefer jersi biru dari jersi kuning kerana pada pandangan gua jersi biru itu lebih menggambarkan negara Malaysia dan jersi kuning itu lebih menggambarkan FAM. Bukti??? Hanya pandangan gua saja. 


[Keputusan]
Gua ingatkan peminat akan borong lebih kat jersi biru ni berdasarkan teori 'tuah' gua tuh. Tapi ramalan gua silap. Sebab mengikut pemerhatian, gua nampak ramai rakyat Malaysia cenderung untuk memilih jersi belang kuning hitam berbanding jersi biru. Ni pemerhatian rambang kat kawan2 yang dah beli jersi, dari gambar peminat di facebook yang pergi stadium, dan pendapat kawan2.


[Persoalan kedua]
Kenapa ini orang lebih ramai beli jersi kuning hitam dari jersi biru? Fakta ni tak semestinya betul. Gua main agak je ni. 

1. Ada golongan yang dah dari turun temurun membeli jersi kuning hitam. Dari awal  awal jersi kuning diperkenalkan. Zaman Mokhtar Dahari mungkin...

2. Golongan ini membeli atas faktor minat berdasarkan design jersi belang kuning hitam ini lebih menarik dan menonjol. Kata nama harimau malaya, mesti la mau nampak seperti harimau. Belang2 gitu...Auuummm!!

3. Golongan ini membeli kerana tiada pilihan kerana jersi kuning hitam je yang tinggal. Jersi biru kat semua kedai dah sold out. Faktor pengeluar juga mungkin. Stok jualan jersi kuning sengaja disediakan lebih banyak kuantitinya berbanding dengan jersi biru.

4. Golongan ini membeli jersi atas dasar jersi belang kuning hitam ini jersi tuan rumah. Dengan kata lain jersi ini boleh dianggap sebagai jersi utama negara. Ini fakta mungkin...lol

5. Golongan ini membeli sebab mengikut style kawan2 sendiri. Tengok member beli jersi malaysia rasa macam nak beli juga. Ia boleh diistilahkan juga sebagai pengaruh rakan sebaya. hahaha

6. Golongan ini dah beli jersi awal awal lagi sebelum kejohanan AFF bermula. Jadi munasabah lah tuah keputusan perlawanan tidak memainkan peranan dalam pemilihan jersi ini. 


p/s: Gua sendiri pun takda jersi malaysia. Shembang je lebih..

Saturday, January 15, 2011

Harimau Malaya Semakin Femes

Mentang mentang lah kebelakangan ini nama Harimau Malaya mula mendapat tempat di hati rakyat Malaysia, FAM mengambil langkah menggantikan logo Liga Super Malaysia bagi edisi terbaru 2011.

Logo lama Malaysia Super League yang ditaja oleh Telekom Malaysia. 
Perubahan ini berlaku kerana TM sendiri tidak melanjutkan program tajaan mereka.


Logo baru Liga Super Malaysia 2011 yang memang berbeza dengan 
tambahan corak Harimau dan perubahan corak bola yang menarik. Aauuuummmm...!!! 
Gambar dicilok di Facebook Tan Sri Annuar Musa, Timbalan Presiden FAM


Astro telah berjaya mendapatkan hak penjaan bersama Liga Malaysia 2011. 
Hak penyiaran mungkin dikongsi antara RTM dan juga ASTRO. 
Satu langkah re-branding yang tepat bagi liga tempatan.


p/s: Harap harap bila logo dah berubah ni, mutu permainan bola sepak negara kita meningkat juga. Semoga pentadbiran persatuan bola sepak negeri dan kebangsaan dapat diurus dengan teratur. Sokongan peminat Ultras Malaya pun  akan bertambah. Kalau dulu kita main sepak bola, sekarang biarlah kita main bola sepak.


Tuesday, January 11, 2011

Fenomena dRBook, Kontroversi Buku Interlok dan Otak Manusia


Dr Rozmey buat hal lagi. Mahu buat dRbook ganti Facebook. Sumber: Facebook


Persepsi gua kata ini adalah fantasi semata mata. Saja je nak buat gempak..lol!!!




Novel Interlok hasil karya Abdullah Hussian cetus kontroversi kaum. Rujuk di sini, sini, sini dan sini


Persepsi gua kata ini novel ini menceritakan realiti sebenar. Bukan sengaja untuk memainkan api perkauman


Betullah kata Prof Bakar tentang otak manusia ni. Masing masing ada pandangan tersendiri. Beliau ibaratkan satu gelas berisi separuh air. Satu pihak kata dia nampak gelas itu ada separuh air. Manakala satu pihak lagi kata dia nampak gelas itu ada separuh udara. Dua dua jawapan tak salah kan. Mereka betul sebab mereka mengikut apa yang mereka nampak.

Samalah dengan kes Dr Rozmey, gua tak mahu menyokong dan membantah. Lantak dialah nak buat dRbook untuk ganti facebook ke hape. Semua orang boleh komen kan. Novel Interlok pun sama jugak. Gua tak pandai nak nilai novel tingkatan 5 ini berunsurkan perkauman atau tak. Bagi la yang pakar buat kerja. 

So, konklusinya kita semua melihat dari mata yang sama. Apa yang membezakannya adalah perspektif dan sudut pandangnya. Tapi yang berbeza itu tak semestinya tiada titik persamaan. Terima lah segala perbezaan tu dengan ilmu dan yakin pada Yang Maha Pencipta swt.

p/s: Agak agak ada kaitan tak entri ini.


Takkan ku menyerah kalah walau mimpiku musnah

Tak pernah sesaat daku meragui
Apa yang telah daku temui selama ini
Tak pernah sesaat daku menyesali
Apa yang telah aku nikmati
Apa ku alami
Selagi hayat dikandung badan

Takkan ku menyerah kalah walau mimpiku musnah
Harapanku hancur sayapku patah
Kan ku pancarkan cahaya seperti pelita
Ke serata dunia yang gelap gelita
Sehingga hembusan nafas yang terakhir

Tak pernah sesaat aku mencurigai
Apa yang telah aku kecapi setakat ini
Tiba saatnya kan ku tangisi
Pada yang pergi takkan kembali
Kembali lagi
Selagi hayat dikandung badan

Takkan ku menyerah kalah walau mimpiku musnah
Harapanku hancur sayapku patah
Kan ku pancarkan cahaya seperti pelita
Ke serata dunia yang gelap gelita
Sehingga hembusan nafas yang terakhir

Selagi jasadku belum terkubur
Selagi tubuhku belum ditimpa uzur
Pantang datuk nenek moyangku berundur

Takkan ku menyerah kalah walau mimpiku musnah
Harapanku hancur sayapku patah
Akan ku pancar cahaya seperti pelita ke seluruh dunia
Akan ku pancar cahaya seperti pelita ke serata dunia
Seperti cahaya



Walaupun lagu Pelita ni tak menang AJL 25 tapi gua rasa lirik dia memang bermakna. Muzik rancak yang disulam dengan bait kata jiwa tak mudah menyerah kalah, pantang berundur, yakin etc.. mungkin sesuai dilabel sebagai satu lagu semangat. 

Dinyanyikan oleh A.P.I ~ stand for angkatan pemuda indie maybe.. Loque memang master dalam melodi dan lirik. Azlan pula memang seorang yang hebat dalam menjerit key tinggi dalam nyanyian. Noh Hujan pula memang tak kalah dari segi rambutnya dalam dunia Indie ini. Dengar ulang ulang lagu ni pun tak bosan. Memang PADU habis laa..


Sunday, January 9, 2011

Update Malas: Broga Hill & Sungai Tekala

Tak nak cerita panjang2 sebab semua member dah cerita kat blog masing2. Yang penting semua enjoy hari tu. Siapa yang tak pernah pergi lagi Broga Hill kat Semenyih ni boleh la cuba nanti. Memang torrbaikk. Pemandangannya memang cantik. Siapa yang kaki DSLR tuh boleh la buat photoshot. Laluan kat sana agak mencabar. Nak naik boleh la cakap besar. Tapi bila bab turun bukit gua sendiri pun gigil kaki gak. Tapi yang penting terbukti selipar nike gua kaler merah tu dah sampai kat puncak Broga yang ke 4. Memang hati kering je pakai selipar. Malas nak merepek lgi. Tengok gambar je senang. Kalau nak tanya, tanya gambarr, semua dia tahu. Adios~   

Awek tuh..Sebenarnya ramai betul awek kat broga nih. Tak sangka kuat jugak diorang ni panjat broga kan..

Awal pagi di Broga Hills

Bergambar itu ibarat makanan asasi budak2 ni.



Tak macam love pun Shafiq..hahaha



Ehsan dari sha popo. gedik gitu..~lalalala



Lenkali datang jangan lupa bawak banner sekali.

Sungai tekala tak best sangat. Tak dalam dan sempit. 

Tapi ada jugak yang tewas awal.

Selamat bergembira sebelum masuk praktikal hospital nanti. Sesiapa yang dapat Hospital Kajang tu boleh la suruh pakcik van terus ke Broga Hill dan Seungai Tekala ni. Gambar dirembat dari Azri, Teha, Shapopo.


Friday, January 7, 2011

Gambar Pelancaran Skuad Kelantan 2011 Dan Jersi Baru

Pelancaran yang diadakan di KB Mall pada petang tadi. Nampak macam ramai je yang datang ni. Padahal kat Kelantan sekarng tengah hujan lebat dan dah ada yang banjir. Tapi semangat punya pasal kan.

Abe Ya (Sathianatahan) kekal sebagai jurulatih Kelantan bagi musim ini. Semoga berjaya mencatur permainan yang bagus walaypun ketiadaan beberapa pemain bintang.

Pemilik Kelab Cardiff City, Dato Chan Tian Ghee dan isteri. Mereka juga merupakan parent kepada Nicholas Chan, pemain baru Kelantan.  

Barisan pemain Kelantan bersama Presiden KAFA Tan Sri Annuar Musa. Muka baru yang bertenaga dan pemain yang lama yang berpengalaman memperkuatkan skuad The Red Warriors musim ini.

Peminat setia The Red Warriors. Tak kira musim hujan ko dok. Penuh sokmo. Hok tu la yang kita nak. Hidup bola sepak tempatan. Bukannya bila menang je pujian melambung lambung, bila kalah kejian sehina hinya diberikan.

Dari kiri: Piala Emas Raja Raja, Piala Malaysia, Piala Suzuki AFF. Bakal piala yang menjadi rebutan dalam masa yang terdekat ialah Piala Sumbangsih pada Januari nanti. Selamat berjaya.

 
 Skuad Kelantan dan Pengurusan bersama jersi baru 2011

Dari kiri: Nicholas Chan, Khairul Fahmi Che Mat (Apex), Badri Radzi (Piya), Norshahrul Idlan Talaha (Mat Yo) dan Rizal Fahmi Rosid.

Jersi baru kelantan 2011 mempunyai satu bintang menandakan satu piala malaysia.


Lagi berita di Kelate.Net


Perodua Myvi 1.5 litres

Lupakan dulu pasal Proton Inspira mahupun Saga Facelift baru. Khabar angin Proton Perdana akan diganti dengan Nissan Fuga atau Passat keluaran Volkswagen pun kita tolak tepi dulu.(Rujuk entri ini). Gua nak cerita pasal Perodua Myvi dulu. Mentang mentang la owner Myvi kan...hahaha 

Fuuhh..Tak sangka sangka Myvi dah ada versi 1.5 liter dah sekarang. Sebelum ni kan just ada 1.3 dan 1.0 je. Gila untung sapa dapat beli myvi baru ni. Enjin dah la besar. (bukan saiz besar okay, tapi kapasiti enjin tuh) Sure lagi jimat kalau nak travel jauh2. Nak bawak laju sikit pun confirm lagi pikap. Harga tu sudah tentu la kan lagi mahal dari yang lama. Tapi takpe berbaloi bebb. Kalau la ada siapa2 yang nak tukar myvi puteh gua dengan 1.5 ni, gua rembet je.. Gila tamak kan..kah kah kah

Papehal jom usyar Myvi 1.5 baru yang tengah diujipandu kat jalan before release tak lama lagi.





Gambar dari OhTidak dan Blogtue

Tahun lepas Perodua memang dah umumkan nak keluarkan Myvi versi enjin 1.5 liter ni. Model itu mengambil model asas atau kerangka MyVi sedia ada. Untuk model SE pula ia akan menampilkan wajah baru yang akan mencipta kejutan kepada para peminat kenderaan di Malaysia pada bulan Jun ini.

Perodua percaya MyVi terbaru itu akan menjadi taruhan untuk kekal sebagai pengeluar kereta nombor satu di Malaysia selama empat tahun berturut-turut. Perodua tidak bercadang untuk memperkenalkan model kereta hibrid ke pasaran tempatan. Ini kerana, model-model Perodua ketika ini telah terbukti mampu menawarkan penjimatan penggunaan bahan api.


p/s: Bila la nak tengok myvi puteh gua ni berubah wajah.? Berubah wajah dengan calar calar ada la sekarang ni. Bukan apa dah lama dah berimpian nak tukar rim sport 16 tapi tak dapat sampai sekarang. Nak tambah skirt kiri kanan. Padahal myvi puteh gua  tu tak sampai 2 tahun pun lagi. 30 bulan 7 ni baru genap 2 tahun. Takpo la. Den tunggu kerja dulu la baru modified kereta ni. Yang pasti sem ni dah melepas 4 ratus hengget buat servis.. 


Wednesday, January 5, 2011

Gempar: Hantaran Kahwin Pun Bakal Naik Juga

Bila sebut pasal harga minyak naik ni mesti banyak kesannya. Iyalah harga barang pun akan turut mengalami kenaikan sama. Bila makan roti canai, harga roti canai akan naik tak pun roti canai akan lebih kecil saiznya. Bila nak makan nasi, harga beras pun naik. Harga makanan kalau sebelum ni RM 4.50 dah jadi RM 5.00.

Bila minum air kat kedai, harga air pun naik jugak. (kenaikan di negeri tertentu). Mungkin ada kenaikan 20 sen. Nak makan nasi mesti nak ada sayur, sayur pun naik harga jugak baru baru ni. Bila goreng ikan ayam sotong, minyak masak pun mengalami kenaikan akibat permainan pihak tertentu yang kononnya bekalan minyak masak cukup untuk negara kita. Tiada kenaikan akan diumum. Alih alih naik jugak harga. Itu belum bil letrik, tambang bas dan sebagainya.

Yang sakitnya darah makcik pakcik pun akan naik tinggi dek tekanan hidup ini. Bila mana pencen makcik pakcik ni takda pulak nak naik. Student pun pening jugak kan..hehehe Bila sebut bab gaji lain pulak ceritanya. Hanya gaji  je yang lambat naik. Bonus untuk tahun 2010 PM cakap tak dapat nak bagi sebab ekonomi negara tidak mampu menampung bonus tersebut. Takpela sebab negara punya pasal la kan.

Dari itulah ramai yang memilih untuk membujang. Kalau memang plan nak kahwin tahun depan terpaksa tunda setahun lagi. Sebelum ni pun dah berapa kali tunda daa.. Tabung asyik tak cukup je kan. Semuanya akan terlambat kahwin bila harga barang naik dan kos hidup meningkat.

Tak semena mena, duit hantaran pun akan melambung naik. Kalau taraf pendidikan ijazah atau master lagi la mahal hantarannya. Bila nak buat kenduri ni  caj tukang masak ataupun catering mesti akan naik. Tambah tolak duit kerusi meja, kad hantaran, pelamin, persiapan yang bagai lagi. Itu belum kira duit mak andam pun naik juga. Semuanya naik. Pening wooo..

Nak kahwin ni bukan kerja senang. Nampak saja macam bahagia. Tapi hakikatnya orang yang kahwin je yang tahu. Iyalah bila dah kahwin ni, banyak belanja yang kena keluar. Itu belum ada baby. Lagi banyak nak pakai duit. Nak jaga anak dara orang bukan main2 der.. Itu ini semua atas kepala kita. Tak mustahillah kat negara kita punca penceraian adalah disebabkan faktor kewangan.. Adios ~

p/s: Berkahwinlah cepat cepat bagi mengelakkan zina.

Inspira Mampu Ganti Perdana Sebagai Kenderaan Rasmi Kerajaan


Proton Inspira atau Proton Perdana Eksekutif baru dicadangkan sebagai pengganti Proton Perdana jenis standard yang kini menjadi kenderaan rasmi pegawai kanan kerajaan. Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd. (Proton), Datuk Syed Zainal Abidin Syed berkata, cadangan itu sudah dihantar kepada kerajaan dan kini terpulang kepada kerajaan memilih model Proton yang sesuai.

"Dengan adanya model Proton Inspira 2.0 CVT (Transmisi Penghantaran Berubah Berterusan), ia boleh menggantikan model Perdana standard kerana ia lebih murah walaupun mempunyai kelajuan yang sama. Proton Perdana Eksekutif pula akan dinaik taraf supaya lebih berdaya saing," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Sumber: Kosmo

p/s: Satu cadangan yang bagus. Secara pandangan kasar gua (tiada fakta di sini) terhadap Proton Inspira ini, jualannya tidak memberansangkan. Satu sebab mungkin masih terlalu awal dalam tempoh pelancarannya. Sebab kedua 'abangnya' Mitsubishi Lancer sudah ada peminatnya sendiri. Jadi persaingan dan mentaliti pengguna masih sukar dikikis yang mana Inspira ini hanya rebagde model Lancer. Tiada value di situ. Sebab ketiga, harga minyak sudah naik. Orang malas fikir nak beli kereta mahal mahal, pakai Saga FL pun cukup..hahaha

Bagi gua kerajaan harus nilai dan terima cadangan Proton. Salah satu sebab ia boleh menguntungkan syarikat Proton sendiri dan memulihkan imejnya. Dengan itu dapatlah cover jualan Inspira yang tak seberapa ni. Sebab kedua memandangkan Proton sendiri juga sudah memberhentikan pengeluaran baru model Proton Perdana standard, ini adalah salah satu pilihan mengapa Inspira perlu mengambil alih Perdana. Sebab ketiga, mengikut paper Kosmo ia lagi murah. 

Tuesday, January 4, 2011

Harga minyak 2011 naik lagi. Rakyat pasti naik minyak lepas ni..

Harga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen lagi kepada RM2.40 seliter berkuatkuasa tengah malam ini, mengikut sumber.Bagaimanapun harga petrol RON 95 kekal tidak berubah pada RM1.85 seliter.Harga petrol RON 97 sejak tahun lalu, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapung mengikut pasaran minyak dunia semasa.Pada 1 Nov lalu, harga petrol RON97 dinaikkan 5 sen menjadi RM2.15 seliter dan akhir bulan yang sama ia dinaikkan lagi 15 sen lagi kepada RM2.30 seliter.


Sumber: Malaysiakini

Bila mata dah buta, telinga dah pekak, mulut dah bisu, otak dah bengo, hati sudah gelap inilah jadinya. Lepas satu satu naik. Gula, bawang , sayur dan macam2 lah. Kalau nak naik pun agak2 r. Fikirlah orang kat bawah ni. Pah ceroh naik..tapi gaji tak naik2..

Bila harga gula naik, menteri suruh rakyat kurangkan gula, penyakit jaga kesihatan. Bila harga sayur naik, menteri suruh rakyat tanam sayur sendiri. Bila harga minyak naik menteri cakap ini kira dah rendah kalau nak banding dengan negara jiran. Lepas ni rakyat digalakkan guna pengangkutan awam. Bila harga barang naik, menteri suruh berjimat cermat, ubah cara hidup.. Piiirraaahhh.. Bab cakap memang la senang kan. Yang kena ni lah yang menanggung segala kesan.

Gua bukan pakar ekonomi nak bahas menatang ni semua. Yang gua tahu bagi otak gua setakat diploma,ijazah pon takda, ini semua ni tak patut. Kerja membodohkan rakyat. Lantak lah. Nak setuju setujulah, tak nak setuju tak yah setujulah. Adios...~


Ingatkan datang Puncak Alam ni bolehla...

Ingatkan bila datang kat Puncak Alam ni boleh la jugak basuh kereta. (macam lama gila je tak basuh). Tapi harapan tinggal harapan jek. Kat kampung tak yah cakap la. Memang sia sia je basuh kereta memandangkan musim tengkujuh tengah melanda tempias dari angin monsun timur laut. Basuh kereta awal pagi sekalipun, belum tentu dapat bertahan lama. Kalau tidak petang tengah hari sudah berjumpa dengan incik hujan.

Datang2 puncak alam ni agak terasa la lain panasnya. Pakaian pun banyak berjemuran. Tapi kusangkakan panas 2-3 hari rupa rupanya setiap petang hujan. Aduyai..Memang tak basuh lagi la kereta gua tu. Kalau lama tak basuh tambah lagi hari2 mandi hujan boleh rosak woo warna. Nak wat camna ini semua kehendak Yang Maha Esa. Kita hanya merancang Tuhan yang menentukan. Dan Allah jualah sebaik baik perancang.

p/s: Kalau musim hujan di Kelate mesti makan putu halba.


p/s: Hospital Sungai Buloh.. wait for me..hahhahaha

Attachment Hospital Pharmacy kat Hospital Sungai Buloh 
8 Feb - 12 Mac 2011
Jarak antara Puncak Alam dengan sepital lebih kurang 23 km
mengambil masa lebih kurang 40 minit


Next previous home
Related Posts with Thumbnails

KOMRAD