matpek's property ©
MATPEK'S PROPERTY © ~ 2010 COPYRIGHT RESERVED ~ LAYOUT EDITED BY MATPEK

Saturday, April 9, 2011

MyKad - Kod Kelahiran Negeri


Tadi gua saja masuk website Jabatan Pendaftaran Negara sebab nak tahu umur berapa kena tukar MyKad bila pertama kali ambil masa darjah enam dulu. Muka dulu dengan sekarang dah beza kan. Dulu tembam sekarang dah kurus, dulu muka innocent je sekarang dah cantik. Malas nak cerita, gua copy je contoh situasi dalam website tuh.

Saya berumur 17 tahun, bilakah patut saya menukar kad pengenalan gantian saya? 
Seseorang yang telah mendapat kad pengenalan kali pertama iaitu semasa berumur 12 tahun, dikehendaki menukar semula kad pengenalannya apabila telah mencapai umur 18 tahun. Sekiranya penukaran ini dibuat dalam tempoh umur 18 - 25 tahun, tiada sebarang denda dikenakan.



SENARAI KOD BAGI NEGERI KELAHIRAN

Johor: 01, 21, 22, 23, 24
Kedah: 02, 25, 26, 27
Kelantan: 03, 28, 29
Melaka: 04, 30
Negeri Sembilan: 05, 31, 59
Pahang: 06, 32, 33
Pulau Pinang: 07, 34, 35
Perak: 08, 36, 37, 38 , 39
Perlis: 09, 40
Selangor: 10, 41, 42, 43, 44
Terengganu: 11, 45, 46
Sabah: 12, 47, 48, 49
Sarawak: 13, 50, 51, 52, 53
Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur): 14, 54, 55, 56, 57
Wilayah Persekutuan (Labuan): 15, 58
Wilayah Persekutuan (Putrajaya)": 16
Negeri Tidak Diketahui: 82

p/s: Siapa yang belum tukar MyKad tu boleh la ye berkunjung ke JPN berhampiran. Anda musykil, sila rujuk website JPN di http://www.jpn.gov.my/ 


2 comments:

Shafiq Rosli said...

dh tukar mse umur ckup 18 thun tp kne tukar lg sbb dh pindah umah thun lps..huhu

Anonymous said...

adoi...kantoi.
dah xleh nak tipu lahir kat negeri mana dah pasni.
tunggu dah xtembam baru tukar mykad...hahaha

-eda-

Next previous home
Related Posts with Thumbnails

KOMRAD